Mircea Fechet, Secretar de Stat la Gândul Green: „Am hotărât că programul „Rabla Electrocasnice” va deservi peste 100.000 de români, în 2020” | Stejara Pircan- eMAG: „Din prețul unui produs în promoția Black Friday se poate deduce valoare voucher-ului” | Valentin Negoiță – Ecotic: „Miza ecologică este completată de cea tehnologică și cea socială”

Mircea Fechet, Secretar de Stat la Gândul Green: Am hotărât că programul „Rabla Electrocasnice” va deservi peste 100.000 de români, în 2020” | Stejara Pircan- eMAG: Din prețul unui produs în promoția Black Friday se poate deduce valoare voucher-ului” | Valentin Negoiță - Ecotic: Miza ecologică este completată de cea tehnologică și cea socială
Publicat: 14/10/2020, 23:45
Actualizat: 14/10/2020, 23:47

Mircea Fechet, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost invitatul Gândul Green, dezbătând programul „Rabla Electrocasnice” , mult așteptat de români. Ținta acestui an este ca programul „Rabla Electrocasnice” să deservească peste 100.000 de consumatori români, voucherele fiind la mare căutare chiar imediat după lansare. În ceea ce privește rambursarea, Secretarul de Stat  precizează că nu va fi rambursat mai mult de 50% din prețul produsului. De asemenea, a precizat că pragul de colectare al Românie va crește de la 40-60%, un prag considerat ”aproape imposibil”. Costurile pentru colectarea deseruilor nefuncționale reprezintă un minus pentru stat. Un al minus, sesizat de Valentin Negoiță – Ecotic- este pregătirea consumatorului pentru un discount la predarea unui echipament vechi sau așteptarea unei noi ediții.  Stejara Pircan – eMAG – , pe de altă parte a subliniat importanta programului pentru români, achiziționare de uscătoare de rufe și mașini de spălat vase fiind la început pe piața românească. Valentin Negoiță – Ecotic – a precizat că programul împletește atât miza ecologică cu cea tehnologică și cea socială, iar produsele din domeniul IT ar trebui să fie o prioritate în viitor, având în vedere schimbarea de paradigmă de învățare

Secretar de Stat: ” Când UE anunță neutralitate climatică în 2050, iar China anunță în 2060, sunt convins că este un proces ireversibil”

„Am fost la Consiliul de Mediu de la Berlin. Principalele discuții s-au referit la  țintelor anului 2030, de a reduce gazele cu efect de seră. Schimbările climatice sunt un subiect central pe agenda Comisiei Europene și pentru perioada următoare. Când UE anunță neutralitate climatică în 2050, iar China anunță în 2060, sunt convins că este un proces ireversibil”, a declarat secretarul de stat privind schimbările cliamtice, la Gândul Green.

Ținta acestui an este ca programul „Rabla Electrocasnice” să deservească peste 100.000 de consumatori români.

„Am hotărât că vom încerca să deservim peste 100.000 de români, în 2020. Voucherele se epuizează foarte repede după lansare”, spune Mircea Fechet

„Programul are un buget dublu față de anul în care a demarat. Pe estimările noastre, am hotărât că vom încerca să deservim peste 100.000 de români, în 2020. E un program anual. Va parcurge un anumit traseu până se vor epuiza banii. Voucherele se epuizează foarte repede după lansare. Românii pot beneficia de 7 vouchere, în funcție de categoriile anunțate. Nu e o supriză pentru nimeni că în casele românilor se află produse electrocanice foarte vechi. O economisire la factura oamenilor ajută și mediul înconjurător”.

În ceea ce privește rambursarea, Secretarul de Stat  precizează că nu va fi rambursat mai mult de 50% din prețul produsului.

„Regula generală este că noi nu rambursam mai mult de 50% din valoarea produsului”

„Programul e în consultare. În măsură în care ar există o sugestie referitoare la cuantumul voucherului, Le putem analiză și prelua. Ne-am bazat pe experiență anilor trecuți. Am avut multe întâlniri cu comercianții și cu persoanele fizice. Un echipament foarte performant, din punct de vedere energetic,  poate costă câteva mii de lei. Regula generală este că noi nu rambursăm mai mult de 50% din valoarea produsului.Programul este în procedura de transparență legeala. A fost publicat pe 25 septembrie pe siteul Ministerului Mediului. Am primit suficiente observații de la producători, consumatori, comercianți. (…) Marea problema a acestui program a fost aceea că a durat procesarea dosarelor, pentru că s-a făcut exclusiv manual. Astfel, s-a dezoltat o aplicație care va verifică în timp real voucherele, facturile de achiziție și vor identifica bunur respectiv, pentru că retailerul să nu aștepte luni de zile pentru decontarea sumelor”.

„Consumatorul va primi voucherul electronic și va trebui să utilizeze voucherul în termen de 15 zile, în magazin online sau în magazin fizic”, spune Secretarul de Stat

„Cetățenii vor intra pe site-ul AFM-ului, unde se vor înscrie, vor primi voucherul electronic și vor trebui să utilizeze voucherul în termen de 15 zile, în magazin online sau în magazin fizic. Va trebui să returneze rabla veche și vor lua noul echipament. Decontarea va fi una electronică, între AFM și comerciant.

Nu poți să nu vizezi la acea zi, când un cetățean să își facă un cont pe site-ul guvernului sau al Ministerului Mediului și să functineze când ai o interacțiune cu autoritățile. Statul român va primi sume mari din Fondul de Rezilineta pentru digitalizare, sunt convins că e o prioritate a acestei guvernări, iar România va face pași foarte mari la capitolul digitalizare,

La procesarea dosarelor, ne confruntăm cu o birocrație excesivă. Una dntre priorități este să digitalizam procesul, pentru că va exista o eficientă mai mare a instituției”.

De asemenea, a precizat că pragul de colectare al Românie va crește de la 40-60%, un prag considerat ”aproape imposibil”.

„Pragul României de colectare va crește de la 60%, fiind considerat aproape imposibilă atingerea țintei. Deficiențele programului sunt reprezentate de faptul că oamenii cred că deșeul nefunctional pe care îl au în beci, prin casă, ar avea o valoare”

„Organismele de colectare au dificultăți în a colecta deșeuri din electronice, să nu mai vorbim că pragul României va crește de la 40-60%, fiind considerat aproape imposibilă atingerea țintei, însă deficiențele programului sunt reprezentate de faptul că oamenii cred că deșeul nefunctional pe care îl au în beci, prin casă, ar avea o valoare. Deșeul în sine nu are nicio valoare, de foarte multe ori. Costurile tratării unui echipament frigorific costă foarte mult. Lumea ar trebui să înțeleagă că sunt deșeuri și astfel de activități de colectare costă statul. Acesta ar putea fi un minus.

Am avut discuții la potențialele categorii. Scopul principal este economisirea energiei electrice. Când vorbim de echipament frigorific, în calculele făcute, putem trage concluzia că în cazul unui firgider am economisit x tone de Co2. La telefon, nu putem avea un termen de comparație, dar e o discuție deschisă și o mai putem avea”, incheie Secretarul de Stat.

Pircan | eMAG: „Consumatorul este la prima achiziție în ceea ce privește uscătoarele de rufe și mașinile de spălat vase”

Stejara Pircan – eMAG – , pe de altă parte a subliniat importanta programului pentru români, achiziționare de uscătoare de rufe și mașini de spălat vase fiind la început pe piața românească.

„Este foarte benefic pentru consumatorul final în două perspective: poate să acceseze cu ajutorul voucherului un produs performant din punct de vedere tehnic, dar și energetic; cred că au și ocazia să își îmbunătățească stilul de viață, pentru că sunt incluse pe lângă categoriile clasice, și uscătoarele de rufe și mașinile de spălat vase, fiind o piață la în care consumatorul este la prima achiziție.

Pentru consumator, prima ediție, anul trecut, a dovedit că în mediul online consumatorii au luat cu asalt platforma. Pentru noi devine din ce în ce mai ușor, am învățat să facem câți mai mulți pași. Nu este ușor să îți alegi o mașînă de spălat fără o interacțiune umană, Anul acesta, am venit cu un aistent digital, un video content prin care să explicăm beneficiile unui produs raportat la așteptări și discuție directă cu echipa, astfel încât clientul să poată întreba, la fel că și in magazin  ce îl interesează”.

Valentin Negoiță | Ecotic: „Miza ecologică este completată de cea tehnologică și cea socială”

Valentin Negoiță – Ecotic – a precizat că programul împletește atât miza ecologică cu cea tehnologică și cea socială, iar produsele din domeniul IT ar trebui să fie o prioritate în viitor, având în vedere schimbarea de paradigmă de învățare

„Acest program se suprapune dincolo de dotarea cu tehnologie nouă cu un consum energetic superior, propune colectarea deșeurilor electronice, în același timp cu achiziția. Acest program este în faza de dezbarere publică, iar în a două  parte a lunii octombrie se va derula înscriere pe platfforma, la care beneficiarii vor primi vouchere cu care se vor duce la marile magazine de retaileri. Miza ecologică este completatea de cea tehnologică și cea socială prin accesul mai multor categorii de cetățeni la tehnologie nouă”.

Black Friday vs. Programul Rabla: „Din pretul unui produs în promoția Black Friday se poate deduce valoare voucher-ului”

„Cele două sunt diferite, dar complementare. Black Friday e un eveniment de shopping de o zi, în cazul nostru. Programul Rabla are niște valori stimulative. Există game largi de produse care se încadrează în consumul energetic și depinde de consumatorul final, să existe deșeul pe care să îl dea la schimb. Programul va fi unul interesant”.

Din pretul unui produs în promoția Black Friday se poate deduce valoare vouche-ului, spune Stejara Pircan – eMAG – pentru Gândul Green.

Valentin Negoiță: „Produsele din domeniul IT ar trebui să fie o prioritate, având în vedere schimbarea de paradigmă de învățare”

„Aș începe cu nevoile din pandemie: domeniu IT: tablete, PC-uri, sunt cerute de companii, dar si de IMM-uri. Ar trebui să fie o prioritate, având în vedere schimbarea de paradigmă de învățare. Celelalte echipamente vin să suplimeteze nevoile de acasă. Cele din IT au fost neglijate și ar trebui să fie luate în considerare în viitor”.

„Exista un minus din punct de vedere  psihologic”

„Exista un minus din punct de vedere  psihologic: anticiparea unui discount la predarea unui echipament vechi sau asteptarea unei noi editii. Valorile propuse prin acest program sunt net superioare valorilor din piata electrocasnicelor”.

Proiectul „Rabla Electrocasnice” pentru 2020 a fost pus în dezbatere publică

Proiectul „Rabla Electrocasnice” pentru 2020 a fost pus în dezbatere publică și prevede finanțare pentru șapte tipuri de echipamente, între care televizoare, frigidere, aspiratoare, uscătoare de rufe sau mașini de spălat.

40 de milioane de lei, suma pusă la bătaie de guvern pentru că românii să își schimbe electrocasnicele. aproximativ 100.000 de români se pot înscrie pe site-ul AFM.

Condiția este ca pentru un nou produs să predai vechiul produs, online, fără prezentarea fizică, în urma căruia beneficiarul va deține un voucher,

Sunt 7 tipuri de aparate electrice sau electrocasnice care intră pe lista finanțărilor.

Pentru aspiratoare noi, ajutorul va fi de 200 de lei, pentru mașini de spălat rufe 300 de lei, iar pentru aparate de aer condiționat, frigidere, televizoare și uscătoare de rufe – 400 de lei.

Ce aparate puteți cumpăra și cu ce reducere

– aspiratoare clasa A – 200 lei

– mașini de spălat rufe clasa A++ – 300 lei

– mașini de spălat vase clasa A++ – 400 lei

– aparate de aer condiționat clasa A++ – 400 lei

– frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare clasa A++ – 400 lei

– televizoare clasa A – 400 lei

– uscătoare de rufe clasa A++ – 400 lei

(Sursa: Ministerul Mediului)

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar